Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Εγκύκλιος της Ερανικής Επιτροπής Ανεγέρσεως Γυμνασίου Κιλκίς


Ψάχνοντας στα αρχεία του Σχολείου μας βρήκαμε κάτι που θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε και τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του σχολείου μας (ως κτιρίου τουλάχιστον γιατί γυμνάσιο στο Κιλκίς, φυσικά, προϋπήρχε):

Αρχείο 2ου Γυμνασίου
1951. Μία εγκύκλιος με την οποία συστήθηκε Ερανική Επιτροπή με σκοπό να "...διενεργῆ ἐράνους εἰς ἅπαντα τον Νομόν διά την ἀνέγερσιν τοῦ Νέου Διδακτηρίου τοῦ Γυμνασίου..." διότι "...τό Κράτος μας δυστυχῶς εἶναι πτωχόν καί ἀντιμετωπίζει πάντοτε πλεῖστας ὄσας δυσχερείας εἰς τον οἰκονομικόν τομέαν."

Φυσικά για να φτάσουμε στην εγκύκλιο προηγήθηκαν και άλλες ενέργειες. Παρακάτω μία έκκληση του Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Ιωακείμ προς τους κατοίκους του Κιλκίς: 

Αρχείο 2ου Γυμνασίου
 "Η μόρφωσις είναι το ωραιότερον στολίδι της ψυχής κατά εν σοφόν λόγιον του λαού..." και ".... το ημέτερον κράτος ανήγειρεν εις ουκ ολίγας πόλεις της Μακεδονίας ωραία και υγιεινά εκπαιδευτήρια προκαλούντα πράγματι τον θαυμασμόν των επισκεπτομένων αυτά και μόνον εν τη ιστορική πόλει του Κιλκίς παρέμεινεν ως γυμνάσιον οίκημα παμπάλαιον, μικρόν σεσαθρωμένον και ανθυγιεινόν αποτελούν στίγμα δια την εκπαίδευσιν. Γονείς και κηδεμόνες των μαθητών ενδιαφερόμενοι δια την μόρφωσιν των τέκνων των συνελθόντες εις επανειλημμένας συνεδριάσεις υπό την προεδρίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Ιωακείμ προέβησαν εις την απόφασιν όπως ανεγερθή νέον κτίριον του Γυμνασίου συμφώνως με την τελευταίαν λέξιν της αρχιτεκτονικής, το οποίον θα δυνηθή να συμπεριλάβη ανέτως όλους τους μαθητάς της περιφερείας...." και τέλος "....ως ανηγείραμεν εν ωραιότατον Νοσοκομείον ούτω θα ανεγείρωμεν και ένα από πάσης απόψεως τέλειον Γυμνάσιον...." 

Δεν έχουμε την ημερομηνία της εκκλήσεως αυτής αλλά η υπογραφή του Γυμνασιάρχη Αθ. Τσούντα (ο οποίος απεβίωσε το Φεβρουάριο του 1949) μας δείχνει ότι η έκκληση αυτή έγινε πριν από το 1949 και φυσικά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (αφού γίνεται και γι' αυτόν αναφορά στο κείμενο). Πιθανότατα ανάμεσα στο 1947 και στο 1948


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου