Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Σχολικός Κανονισμός 1939

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε δει το σχολικό κανονισμό του 1936 (ΕΔΩ) όπως είχε γραφτεί στο βιβλίο πράξεων του Συλλόγου των καθηγητών. Τρία χρόνια αργότερα ο Σύλλογος αποφασίζει και πάλι για τον εσωτερικό κανονισμό ο οποίος, φυσικά, έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον προηγούμενο:
"... ο Σύλλογος απεφάσισε τα κάτωθι:
1. Ως ώρα ενάρξεως των πρωινών μεν μαθημάτων ορίζει την 8 1/2 των δε απογευματινών την 2 1/2.
2. Η προσευχή να γίνεται καθ' εκάστην πρωίαν από συμμετεχόντων και των κ.κ. καθηγητών, να ψάλλεται υπό των μαθητών κατάλληλον άσμα. Ο κ. Παπαθεοφάνους παρακαλεί όπως οι κ.κ. γυμνασταί παρίστανται κατά την προσευχήν και επιμελώνται δια την κανονικήν σύνταξιν των μαθητών, ιδία δε εις τας αρχάς του έτους, μέχρις ότου οι μαθηταί ειθισθώσιν όπως συντάσσονται μόνοι των.
3. Ο εφημερεύων καθηγητής να επιβλέπη δια την κανονικήν είσοδον εις το σχολείον, εκ περιτροπής δε βοηθείται εκ των κ.κ. συναδέλφων.
4. Οι επιμεληταί των τάξεων να επιτηρούν δια την ευταξίαν των συμμαθητών των και να αναγράφουν εις το επί τούτο βιβλίον τους απόντας, οι επιμεληταί ούτοι να αντικαθίστανται καθ' εβδομάδα ή κατά δεκαπενθήμερον.

Δια την εξωτερικήν συμπεριφοράν των μαθητών αποφασίζει: 

1) Γενικώς τα κέντρα απαγορεύονται, επιτρέπεται η παραμονή των εις τα κεντρικά Ζαχαροπλαστεία με τους γονείς των και μόνον.
2) Οι μαθηταί οφείλουν να αποχωρούν το εσπέρας την 8ην ώραν κατά τας καθημερινάς, την δε Κυριακήν και εορτάς την 8 1/2.
3) Όλοι οι μαθηταί οφείλουν όπως μέχρι της ερχομένης Δευτέρας κείρωσι την κώμην των δια μηχανής.
4) Οι μαθηταί οφείλουν όπως φέρωσι τα πηλίκιά των.
5) Οφείλουν να χαιρετώσι δια αποκαλύψεως όπως τους κ.κ. καθηγητάς ως και τον σεβασμιώτατον Μητροπολίτην και τον κ. Νομάρχην.
6) Απαγορεύεται η συναναστροφή των μαθητών με εξωσχολικά άτομα.
7) Απαγορεύεται να περιφέρωνται οι μαθηταί οχούμενοι επί ποδηλάτων κατά τας εργασίμους ημέρας του σχολείου επιτρέπεται μόνον τούτο κατά τας Κυριακάς, ουχί δε και δια της κεντρικής οδού.
8) Απαγορεύονται τα κοσμήματα εις τα θήλεα επίσης οι μαθηταί απαγορεύεται να παίζουν αλυσσίδες.
9) Μέχρι τέλους του μηνός Νοεμβρίου οφείλουν οι μαθηταί να εφοδιασθώσι με την οριζομένην υπό της γενικής επιθεωρήσεως μαθητικήν στολήν, αι δε μαθήτριαι κατά μεν τας άλλας ημέρας όπως φέρωσι φούστα μπλε και λευκόν περιλαίμιον κατά δε τας παρελάσεις και λευκές κάλτσες μετά υποδημάτων χρώματος μαύρου.
10) Επειδή ο αριθμός των μαθητών είναι μέγας ο δε χώρος των εκκλησιών περιορισμένος αποφασίζει ο Σύλλογος όπως την μεν μίαν Κυριακήν εκκλησιάζονται οι άρρενες μαθηταί συνοδευόμενοι υπό του κ. Γυμναστού και ενός καθηγητού, την δε επομένην τα θήλεα συνοδευόμενα υπό δ/δος γυμνάστριας και ενός άλλου καθηγητού.
Επίσης ο Σύλλογος αποφαίνεται ότι μαθητής αποβεβλημένος δεν θα γίνεται δεκτός εάν δεν συνοδεύεται υπό του κηδεμόνος του. 
...."
Αρχείο 1ου ΓΕΛ Κιλκίς

Αρχείο 1ου ΓΕΛ Κιλκίς
Αρχείο 1ου ΓΕΛ Κιλκίς






















Φυσικά, την εποχή εκείνη, οι ποινές σε περιπτώσεις παραβάσεων ήταν αυστηρότατες.
Σε πρακτικό του 1938 διαβάζουμε:
" Εν Κιλκίς σήμερον την 20 Ιανουαρίου 1
938 συνελθών ο Σύλλογος των διδασκόντων εις έκτακτον συνεδρίαν απεφάσισε την επί πέντε ημέρας εκ του σχολείου αποβολήν του μαθητού της Α' τάξεως του Γυμνασίου ...., διότι εθεάθη την 9ην νυκτερινήν ώραν καπνίζων εν γαλακτοπωλείω." 
Αρχείο 1ου ΓΕΛ Κιλκίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου