Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Όταν οι αποβολές έπεφταν βροχή...

Αναζητώντας πληροφορίες για την ιστορία του σχολείου μας μέσα από παλιά πρακτικά του Συλλόγου, συναντήσαμε πολλές φορές αποφάσεις για αποβολές μαθητών. Ίσως η συχνότητα να μην είναι πολύ μεγάλη, οι ποινές όμως, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν πράγματι εξοντωτικές (για τα σημερινά δεδομένα φυσικά). Αποβολές για κάθε είδους παραπτώματα. 

Μερικά προκαλούν, ίσως, το γέλιο: 
Ιανουάριος 1938
"5 ημέρες αποβολή του μαθητού της α' τάξεως του Γυμνασίου ........................ διότι εθεάθη την 9ην νυκτερινήν ώραν καπνίζων εν γαλακτοπωλείω." Μένει η απορία: η τιμωρία ήταν τόσο αυστηρή (5 ημέρες) λόγω της ώρας, λόγω του "καπνίζειν" ή λόγω του γαλακτοπωλείου;

Άλλα πάλι δείχνουν ότι οι παππούδες μας (ή ακόμα και προπάπποι μας) δεν ήταν και τόσο φρόνιμοι την ώρα του μαθήματος:
2 Απριλίου 1943
1. "... επί 6 ημέρες διότι ησέβησε προς τον καθηγητή κ. Γεωργακόπουλον κατά την ώρα του μαθήματος και ηρνήθη να προσέλθη εις το γραφείον..."
2. "... επί τρεις ημέρας, διότι δια της συμπεριφοράς του εγένετο αφορμή σοβαράς διαταράξεως της ησυχίας κατά την ώραν του μαθήματος..."
3. (Μάλλον από τη σύγχυση ο πρακτικογράφος ξέχασε να βάλει 3) 
συνεπώς πάμε στο 
4."... επί 8 ημέρας, διότι κατά την ώραν του μαθήματος εσχεδίαζεν επί του τετραδίου του τινάς ασέμνους παραστάσεις παρωδών το μάθημα του καθηγητού του..."
5. "... επί δύο ημέρας, διότι διετάραξεν την ησυχίαν της τάξεως κατά την ώραν του μαθήματος..."


Υπάρχουν βέβαια και οι διαφορετικές περιπτώσεις, πιο σοβαρές, δείγμα των δύσκολων εκείνων εποχών:
22 Μαΐου 1945
".... αποβάλλεται ο μαθητής της Δ' τάξεως ........................ επί τετραήμερον, διότι ανέγνωσεν επιστολήν εντός της τάξεως του με πολιτικόν περιεχόμενον...."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου